Vysvětlení barevných variet u sibiřek

29.01.2015 21:21
  • Sibiřky mají uznané základní barvy pouze černá a červená a jejich ředění (modrá a krémová) a kombinace tj černě želvovinová a s ředěním pak modře želvovinová. Ostatní barvy způsobují geny, které sibiřky vůbec nemají v genofondu, čili se chovatel jejich existencí nemusí trápit. Pokud by se někde vyskytla třeba skořicová nebo čokoládová sibiřka, je to jasná známka toho, že se jedná o křížence. Stříbro (s), zlato ( y), ale i akromelanické odznaky (CP) nejsou barvami v pravém slova smyslu, jelikož se jedná pouze o určitý projev výše uvedených barev. Nejlépe z nich je je prozkoumán gen pro akromelanické odznaky - sibiřky s tímto genem jsou u některých organizací vedeny pouze jako zvláštní zbarvení SIB, ale u FIFé mají vlastní plemeno s názvem Neva Masquerade NEM, sesterské k tradičním SIB (znamená to, že se mohou bez omezení pářit a koťata z takových spojení jsou zapsána podle svého zbarvení jako SIB nebo NEM). Standardy SIB a NEM jsou, vyjma barvy, naprosto totožné. Gen CP je recesivní, tj. projeví se pouze tehdy, pokud jej kotě získá jak od otce tak od matky. Kočky, které mají pouze jeden tento gen, jsou zbarvením SIB, mohou se jim však s vhodným partnerem narodit NEM potomci. Ze spojení dvou NEM se mohou narodit opět pouze NEM. CP znamená v podstatě, že základní barva kočičáka je vytlačena do odznaků, okrajových partií těla (hlava, nohy, ocas) a zbytek těla má velice světlý odstín této barvy. Vyskytuje se také ve všech variantách kresby, bílé skvrnitosti, stříbra či zlata. Oči jsou vždy modré. Koťata se narodí čistě bílá a teprve v průběhu týdnů se vybarvují. Chovatelsky nejžádanější je výrazný kontrast mezi odznaky a zbytkem těla a sytě modré oko.
     
  •  
     Stříbro je jevem dominantním, navíc o jeho projevu rozhodují další, dosud neobjevené geny, takže kvalitní stříbrnky jsou v sibiřkách zatím celkem rarita. Stříbrná kočka může mít pouze jeden stříbrný gen a tak nemusí mít nutně stříbrná koťata. Dokonce i spojením dvou stříbrných koček se může narodit potomek bez stříbra, pokud jsou oba rodiče heterozygoti, tj. každý má pouze jeden stříbrný gen a kotě si od obou vezme zrovna tu nestříbrnou půlku. Naproti tomu stříbrný homozygot (má dva stříbrné geny) bude mít všechny potomky stříbrné bez ohledu na to, jestli jeho partner stříbro má či nikoliv. Pro nejkvalitnější stříbro je pochopitelně nejlepší spojení stříbrných rodičů bez rufismů a podobných "mušek". Stříbro je v podstatě odbarvení chlupu od kořínků, má 3 stupně, čím víc stříbra u předků, tím víc je odbarvený potomek, nejvíc je shaded, kdy jsou barevné jen špičky chlupů, podsada i naprostá většina krycího chlupu je bílá.
     Zlato je kámen úrazu. Je recesivní, patrně nesené polygeny a vždy ho doplňují zelené oči. To je asi tak všechno, co se o něm dá s jistotou tvrdit. Geny pro zlato a stříbro jsou rovněž jen doplňkové, ovlivňují projev základní barvy ale samy barvou v pravém slova smyslu nejsou. Čili i zlaté a stříbrné sibiřky se vyskytují v uvedených 6 uznaných barvách + kresby a bílá skvrnitost. Zjistíte to, i když se podíváte na EMS kódy konkrétních koček - vždy je uvedená některá ze základních barev a za ní, jako doplněk, označeno zlato nebo stříbro.
  •  

 

Novinky

Tak vám musím napsat jak se tu mám...

16.02.2015 11:15
Obyvák jsem již opanovala....je můj...hlídám si ho. Jsem holka zvědavá...vše se snažím...